Veilig werken

09 oktober 2023

Oefening van de brandweer bij Verkerk

Het is goed als de brandweer regelmatig kan oefenen. Hoe mooi is het dat we als goede buren dit voor de brandweer in Zwijndrecht hebben kunnen organiseren.

Het volgende scenario speelde zich op een vrije zaterdag dag af:

Op zaterdagochtend 7 oktober waren er twee medewerkers aanwezig in het restaurant. Een van hen was een BHV’er die op kantoor bezig was om een achterstand in te halen, terwijl de ander bezig was met het voorbakken van friet voor de komende week. Helaas verliepen deze voorbakwerkzaamheden niet zoals gepland. De frituurpan bleef doorverwarmen en vatte uiteindelijk vlam door zelfontbranding, een angstaanjagend realistisch scenario.

De persoon die de friet aan het bakken was, probeerde de brand te blussen met water. Maar zoals veel BHV-organisaties weten, is water op een brandende frituurpan niet de juiste aanpak. De brand in het restaurant activeerde het brandmeldsysteem, waardoor de BHV’er op kantoor, onze eigen HSEQ coördinator Erik, alarm sloeg en ging kijken wat er aan de hand was.

Bij aankomst ontdekte Erik dat de medewerker de brand met water probeerde te blussen, wat het vuur alleen maar erger maakte. Erik wist dat de enige effectieve manier was om het vuur te minimaliseren, was door gebruik te maken van een CO2- of poederblusser. Nadat het het vuur was geminimaliseerd, werden de deksels van de frituurpan verschoven om de brand volledig te blussen. Dit alles nadat het ‘slachtoffer’ (een pop) veilig was gesteld.

Deze situatie bleek een waardevolle les te zijn voor alle jeugdleden die aanwezig waren. Het was slechts een van de zeven scenario’s die de brandweer die dag heeft behandeld als onderdeel van een uitgebreide BHV-oefening. Na een intensieve dag vol leermomenten werd de dag afgesloten met een gezellige barbecue. Ondanks de vroege afsluiting vertrokken zowel de jeugd als de organisatie met een gevoel van voldoening.

Het was een leerzame en leuke dag geweest voor iedereen.

Meer weten over onze diensten? Maak een afspraak met ons!

De kracht van Verkerk ligt in de bundeling van onze expertises. Met een breed scala aan disciplines, ervaring en betrokkenheid bij onze opdrachtgevers, staan wij klaar om de uitdagingen van de toekomstige technische dienstverlening aan te gaan. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij u van dienst kunnen zijn.

Veilig werkern